This site requires JavaScript to render the code.

Need to know how to enable JavaScript? Go here.

Cervixcytologie

Het NMDL-LCPL is al bijna 30 jaar het grootste, gespecialiseerde laboratorium in Nederland met betrekking tot de beoordeling van baarmoederhalskanker. Het diagnosticeren van (de voorstadia van) baarmoederhalskanker is een speerpunt van NMDL-LCPL. Naast onze rol in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, analyseren wij ook de indicatieve uitstrijkjes die huisartsen insturen. Om zo snel mogelijk een betrouwbare diagnose te stellen, is NMDL-LCPL in 2005 overgegaan op de dunnelaagcytologie. In het potje bleken veel minibiopten achter te blijven waarop nog nauwkeurigere histologische diagnose gesteld kon worden.

 

Hoe stuurt u een indicatieve uitstrijk in?

De patiënte heeft klachten en u besluit een uitstrijkje te maken voor verder onderzoek. U strijkt de baarmoederhals uit en stopt het borsteltje met het afgenomen celmateriaal, in het potje met fixatief. Vervolgens wordt deze met het volledig ingevulde labformulier, naar ons verzonden. In meer dan 96% van de gevallen ontvangt u binnen vijf werkdagen de uitslag. In de resterende gevallen is het noodzakelijk dat er aanvullend onderzoek wordt verricht (PCR of immunologisch), waardoor de uitslag iets langer op zich laat wachten.

In het lab wordt van het patiëntmateriaal een dunnelaagpreparaat  gemaakt door middel van de centrifuge- en stempeltechniek. Dankzij deze methode kunnen we niet alleen betere preparaten maken, maar blijven ook alle cellen beschikbaar voor verder onderzoek. Op deze histologische preparaten kan, naast het zichtbaar maken van celdelingen met behulp van immunohistochemie, ook de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV) of bepaalde tumormarkers aangetoond worden. NMDL-LCPL maakt gebruik van de T5000-machine en scanningscomputer van Hologic®